אולי כבר שמעתם.ן, שהנהלת האוניברסיטה מתכננת לפטר עד 50% מחברי.ות סגל ההוראה והמחקר בפקולטה למדעי הרוח בתשפ״ה, צעד שיפגע בראש ובראשונה בכם.ן, הסטודנטים.ות.
בעמוד זה נסביר לכם.ן את המהלך הציני של ההנהלה, שמנצל את המצב הקשה שלכם.ן ושלנו בעקבות הלחימה המתמשכת, ומדוע היא מאלצת אותנו לצאת לשביתה בתחילת סמסטר ב׳.
למה החלטנו לשבות?
הקיצוץ המסיבי של הנהלת האוניברסיטה יוביל לסגירת קורסים רבים ותוכניות לימוד רבות. המשמעות בפועל של צעד זה היא צמצום מבחר הקורסים שלכם.ן, הפחתת שעות תרגול, וצפיפות רבה יותר בכיתות. בזמן שאוניברסיטאות כמו בר אילן והטכניון מרחיבות את תוכניות הלימוד שלהן במדעי הרוח ומשקיעות את המשאבים הנדרשים בסגל ובסטודנטים.ות שלהן, אוניברסיטת תל אביב בוחרת להקריב את רמת הלימודים שלכם.ן. בזמן שאוניברסיטאות אחרות מצליחות להגדיל את מספר הסטודנטים.ות והסגל שלהן, תוצאת הניהול הכושל של אוניברסיטת תל אביב, שעסוקה בשלוש השנים האחרונות בסחרור הרסני של פיטורים וסגירת תוכניות, היא ירידה ברמת העניין במדעי הרוח ובנתוני ההרשמה.
מה יעלה בגורל הפקולטה למדעי הרוח, כשהחלטת משרד האוצר לקצץ את תקציב ההשכלה הגבוה בכ-750 מיליון ש״ח תצא לפועל, עם קיצוצים דרסטיים של קורסים ותוכניות, ומהן הפקולטות הבאות בתור? וכל זאת בזמן שאתם.ן תמשיכו לשלם שכר לימוד מלא?
ההחלטה לפטר אותנו דווקא עכשיו, על רקע מצוקת המלחמה ועליית המחירים שפגעו בכולנו, אחרי שהקדשנו את מירב המאמצים לקיים את הלימודים בסמסטר א' באופן מיטבי ולסייע לסטודנטים.ות משרתי.ות מילואים, מפונים.ות, ונפגעי.ות המלחמה להשלים את חומר הלימודים ולעמוד בחובותיהם.ן, מחבלת בפרנסה של חברי.ות סגל הארגון.
למה לשבות במקום לדבר?
ברגע שנודע לנו על הקיצוץ הצפוי, נציגי הארגון פנו להנהלה עם הצעות קונקרטיות לשיקום הפקולטה למדעי הרוח וצמצום הפגיעה בסטודנטים.ות ובחברי.ות הסגל. לצערנו, על אף שנפגשנו עם הנהלת האוניברסיטה מספר פעמים בנושא, ההצעות שלנו טרם זכו להתייחסות רצינית, וחלקן נפסלו על הסף. אפילו הצעות קלות ליישום, כמו הקלה בתהליך הרישום לקורסים של סטודנטים.ות מפקולטות אחרות או מחוגים שונים במדעי הרוח (כיום ניתן להירשם לקורסים רק באופן ידני ורק שבועיים אחרי תחילת הסמסטר), נתקלו בהתנגדות מוחלטת מצד ההנהלה.
משנה״ל תשע״ז (2017) ועד שנה״ל תשפ״ב (2022) צומצמו 34% מסגל ההוראה והמחקר בפקולטה. והתוצאה? ירידה חדה במספר הסטודנטים.ות, שמעדיפים.ות בשל כך ללמוד באוניברסיטאות אחרות. מתברר, שפיטורים לא הצליחו לפתור את בעיות הפקולטה.
מבחינתנו, שביתה היא המוצא האחרון, צעד שיש לנקוט בו רק במקרים חמורים ודחופים במיוחד. השביתה האחרונה של הארגון התקיימה ב-2019, לפני שרובכם.ן התחלתם.ן ללמוד באוניברסיטה. כולנו תקווה, שהנהלת האוניברסיטה תתעשת, תסכים לשקול חלופות לפיטורי סגל וקיצוצים בתוכניות לימוד, ותאפשר לנו לפתוח את סמסטר ב' כמתוכנן.
מה סטודנטים.ות יכולים.ות לעשות כדי למנוע שביתה?
1. לשתף את המידע הזה עם חברים וחברות בפקולטה למדעי הרוח ובפקולטות אחרות.
2. לשלוח מיילים לדיקנית הפקולטה, להנהלת האוניברסיטה ולחברי הוועד המנהל של האוניברסיטה ולהסביר מדוע אתם.ן מתנגדים.ות לפיטורים ולפגיעה בלימודים. כתובות מייל רלוונטיות:
נשיא האוניברסיטה גדי פרנק: [email protected]
מנכ״ל האוניברסיטה פרופ׳ אריאל פורת: [email protected]
רקטור האוניברסיטה פרופ׳ מרק שטייף: [email protected]
פרופ׳ גלי צינמון דיקנית הפקולטה למדעי הרוח: [email protected].il
3. להצטרף לקבוצת הווטסאפ של המאבק כדי לשמוע על פעילויות נוספות