דילוג לתוכן

ביטחון תעסוקתי ורה כרמי - 17-03-2012 (הסכם קיבוצי)

קישור למקור

ורה – ועד ראשי האוניברסיטאות

לכבוד                                                                                                                   17 במרץ, 2012

פרופ' יוסי קלפטר, נשיא, אוניברסיטת תל אביב

פרופ' מנחם בן ששון, נשיא, האוניברסיטה העברית

פרופ' אהרון בן זאב, נשיא, אוניברסיטת חיפה

אוניברסיטת בן גוריון

 

שלום רב,

הנדון: ביטחון תעסוקתי

להלן פירוט ההסדרים לשיפור הביטחון התעסוקתי לדוקטורנטים, עמית הוראה ב וקבוצות מיוחדות, שתחילתם משנה"ל תשע"ג, שיחולו באוניברסיטת תל אביב, באוניברסיטה העברית, באוניברסיטת חיפה ובאוניברסיטת בן גוריון.

 

1.       תלמידים לתואר שלישי

א.      דוקטורנט (בשלב א או ב) שהאוניברסיטה תבקש את העסקתו, תתאפשר זו בהתאם לכללי ההעסקה במוסד, כשהמטרה היא הבטחת יציבות בהעסקת הדוקטורנט בתקופת היותו תלמיד רשום לתואר שלישי במוסד, כמפורט להלן.

ב.      העסקתו של הדוקטורנט תיעשה בכתב התחייבות לשתי תקופות של שנתיים. הארכת כתב ההתחייבות לתקופה השנייה תהא בכפוף להמשך לימודיו של הדוקטורנט, התקדמותו האקדמית וצרכי ההוראה ביחידה. למען הסר ספק, צרכי ההוראה ביחידה האקדמית לא יהוו עילה לאי הארכת כתב התחייבות לתקופה השנייה של הדוקטורנט, לצורך העסקתו של חבר סגל זוטר אחר.

ג.        במקרים שבהם נאלץ הדוקטורנט להמשיך את לימודיו גם לשנה חמישית מסיבות רלוונטיות, שאינן תלויות בו, הוא יועסק באותם תנאים, בכתב התחייבות לשנה החמישית.

ד.      היקף ההעסקה בכל סמסטר במסגרת התחייבות למינוי לשנתיים או לשנה (במקרה של העסקה בשנה חמישית), יהיה ידוע מראש ויפרט בכתב ההתחייבות והוא יכלול התחייבות להעסקה בפועל של סמסטר אחד לפחות בכל שנת לימודים בתקופת ההתחייבות. מעמדה של תקופה בה אין העסקה בפועל תעוגן בכת ההתחייבות כתקופה של חל"ת.

ה.      למען הסר ספק, אין מניעה להמשיך להעסיק דוקטורנט שסיים 4 שנות העסקה, במינויים נוספים על פי צרכי המוסד וכלליו, ובלבד שכללי הביטחון התעסוקתי המפורטים בפרק זה לא יחולו על העסקה כזו.

ו.        הדוקטורנט יקבל מהיחידה האקדמית לא יאוחר מ-60 יום לפני תחילת הסמסטר הרלוונטי כתב התחייבות לתקופת ההתחייבות בת השנתיים או השנה (במקרה של העסקה בשנה חמישית), לפי העניין, שיכלול פירוטי העסקה בתקופת ההתחייבות הנ"ל כאשר לפני כל סמסטר בתקופת ההתחייבות יימסר לדוקטורנט כתב מינוי לגבי אותו סמסטר בהתאם למפורט בכתב ההתחייבות. תוקפו של כל כתב ההתחייבות כנ"ל יותנה בהתחייבותו של הדוקטורנט לעמוד לרשות המוסד בכל הסמסטרים לגביהם נקבע פירוט העסקתו מראש בכתב התחייבות כאמור.

ז.       הפסקת מינויו של דוקטורנט במהלך תקופת התחייבות כאמור לעיל תהייה על פי העילות שיפורטו להלן:

(1)   ביטול הקורס בקוריקולום או אי קיומו;

(2)   אי פתיחת קורס בגין מספר נמוך ממספר סף של תלמידים בהתאם להחלטת כל מוסד (כל מוסד יעביר לארגון מעת לעת את מדיניות המוסד ביחס למינימום מספר התלמידים לתואר ראשון ושני);

(3)   ירידה משמעותית באיכות ההוראה ו/או איכות הוראה נמוכה ובלבד שניתנה אזהרה לפני סיום ההתחייבות ואפשרות וזמן מספיק לשיפור ההוראה;

(4)   בעיות משמעת חמורות בהתאם לתקנון משמעת קיים באוניברסיטה;

(5)   צמצום הנובע מאיחוד מופעים מרובים של קורס / תרגול (תינתן עדיפות לאי סיום המינוי לפי קריטריון וותק והתחייבות).

(6)   מצב אקדמי לא תקין, ובלבד שניתנה אזהרה לפני סיום ההתחייבות ואפשרות וזמן מספיק לשיפור.

ח.      במקרה שנפסקו לימודיו של הדוקטורנט, יפקע תוקפו של כתב ההתחייבות.

2.       עמיתי הוראה ב

א.      עמית הוראה ב, שהאוניברסיטה תבקש את העסקתו, יקבל כתב התחייבות לתקופה של שנתיים, אם לימד בהיקף מצטבר של לפחות 12 שעות סמסטריאליות במהלך שנתיים או שלוש שנים אחרונות שקדמו להוצאת כתב ההתחייבות ביחידה האקדמית, או שלימד לפחות קורס אחד בשנה במהלך 5 שנים מתוך 6 השנים שקדמו להוצאת כתב ההתחייבות ביחידה אקדמית מסוימת כאמור והכול בתנאי שחבר הסגל הנ"ל התחייב לבצע את עבודתו במוסד בהתאם לכתב ההתחייבות הנ"ל. הסתיימה תקופת השנתיים הנ"ל (להלן התקופה הראשונה) וביקשה היחידה האקדמית להמשיך להעסיקו, תעניק היחידה האקדמית כתב התחייבות לתקופה של 3 עד 5 שנים (להלן: "התחייבות לטווח ארוך") וכך הלאה, אם תבקש להאריך את העסקתו ובתנאי שעמית ההוראה ב התחייב לבצע את עבודתו במוסד בהתאם לכתב ההתחייבות המוארך.

ב.      על פי האמור בתקופה הראשונה ו/או בהתחייבות לטווח ארוך, האוניברסיטה תוכל להפסיק מינוי של עמית הוראה ב גם במהלך תקופת כתב ההתחייבות רק בתנאים המוגדרים להלן:

(1)   ביטול הקורס בקוריקולום או אי קיומו;

(2)   אי פתיחת קורס בגין מספר נמוך ממספר סף של תלמידים בהתאם להחלטת כל מוסד (כל מוסד יעביר לארגון מעת לעת את מדיניות המוסד ביחס למינימום מספר התלמידים לתואר ראשון ושני);

(3)   הוחלט שחבר סגל אקדמי בכיר ילמד את הקורס לטווח של שנתיים לפחות;

(4)   ירידה משמעותית באיכות ההוראה ו/או איכות הוראה נמוכה ובלבד שניתנה אזהרה לפני סיום ההתחייבות ואפשרות וזמן מספיק לשיפור ההוראה;

(5)   בעיות משמעת חמורות בהתאם לתקנון המשמעת באוניברסיטה; מעבר עמית ההוראה לדירוג אחר;

(6)   צמצום הנובע מאיחוד מופעים מרובים של קורס / תרגול (תינתן עדיפות לאי סיום המינוי לפי קריטריון וותק והתחייבות);

(7)   המועמד הגיע לגיל פרישת חובה כמשמעותו בחוק גיל פרישה, תשס"ד – 2004;

(8)   סגירת היחידה או התוכנית.

מובהר כי ככל שההפסקה מתייחסת רק למקצת מהיקף ההעסקה הכולל, תימשך ההתחייבות לטווח ארוך ותחול לגבי יתרת ההעסקה.

במקרה שההפסקה הינה בשל סעיפים (4), (5) ו-(6) לעיל, יפקע כתב ההתחייבות.

במקרה של אי קיום קורס לפי סעיף (1), (2) ו-(7) לעיל, תינתן עדיפות לשיבוץ בהוראה באותו קורס במועד מאוחר יותר, בתקופת ההתחייבות או לאחר מכן, מבלי שיש בכך התחייבות למתן כתב התחייבות לתקופה נוספת.

היה וההפסקה הינה בשל סעיפים (1), (2), (3) ו-(7) לעיל, יעשה המוסד מאמץ לשבץ בקורס חליפי.

ג.        במקרה שעמית הוראה ב יחדל לעמוד בקריטריונים של "עמית הוראה ב" יפקע כתב ההתחייבות שניתן לו, והמוסד ימשיך להעסיקו במינוי מתאים אחר עד תום אותה שנת לימודים.

 

3.       עמיתי הוראה ב ("העשור האבוד")

א.      עמית הוראה ב העומד בתנאים המצטברים הבאים יכונה להלן "המועמד":

(1)   בעל תואר שלישי, אשר קיבל את התואר השלישי בין שנת 1999 לשנת 2007 (כולל).

(2)   אין לו משרה עיקרית במקום אחר מחוץ לאותו מוסד בהיקף של 50% ומעלה (מובהר כי לצורך זה העסקה כממ"ה במוסדות אחרים, אינה נחשבת כמשרה עיקרית).

(3)   היה לו מינוי ראשון באותו מוסד כבעל תואר דוקטור לפני שנת 2007, והועסק מאז קבלת המינוי כאמור ועד שנת 2009 (כולל) בכל שנה אקדמית, למעט תקופות של השתלמות בתור דוקטורנט.

(4)   קיים לאורך השנים הנ"ל פעילות מחקרית מוכחת (כגון: פרסומים, השתתפות פעילה בכנסים).

(5)   השתלם כפוסט דוקטורט (רלוונטי רק לתחומים בהם דרישה זו קיימת).

(6)   היה ראוי לדעת המוסד להישקל למינוי לסגל האקדמי הבכיר.

(7)   פעיל בהוראה ובמחקר גם בשנים תש"ע – תשע"ב.

קריטריון מסייע: פעיל ותורם מעבר להוראת קורסים.

ב.      מועמד המועסק בשנים תשע"א ו-תשע"ב במכלול המינויים שלו כעמית הוראה ב ו/או כמורה מן החוץ ב, בלפחות 50% משרה במוסד יקבל הצעה לביטחון תעסוקתי ארוך טווח, כדלהלן:

(1)   במחלקות בהן ניתן לקלוט חברי סגל במסלול המקביל הבכיר, והמועמד עונה לקריטריונים הנדרשים לקבלת מינוי זה, קליטתו כמורה במסלול המקביל הבכיר, בתנאי מסלול זה, תובא לדיון בוועדת המינויים בכפוף לתקנון המינויים החל במוסד על המסלול המקביל וליתר התנאים החלים על המורים במסלול המקביל.

(2)   היה ולא תתאפשר קליטה במסגרת המסלול המקביל, יועסק המועמד בהסכם העסקה אישי, אחיד, שתנאיו יסוכמו עם הארגון, על בסיס תנאי העסקה במסלול עמית הוראה ב, ללא הגבלת זמן, בהיקף של העסקתו בתוכניות התקניות ולא פחות מ-40% משרה, עם אפשרות לסיים העסקה בתנאים שלהלן:

(1)   ירידה משמעותית באיכות ההוראה ו/או איכות הוראה נמוכה ובלבד שניתנה אזהרה לפני סיום העסקה ואפשרות וזמן מספיק לשיפור ההוראה;

(2)   בעיות משמעת חמורות בהתאם לתקנון המשמעת באוניברסיטה;

(3)   מעבר המועמד לדירוג אחר;

(4)   המועמד הגיע לגיל פרישת חובה כמשמעו בחוק גיל פרישה, תשס"ד – 2004.

(5)   סגירת היחידה או התוכנית.

ג.        למועמד שאינו עומד בתנאים שבסעיף ב לעיל יוצע הסכם אישי, אחיד, שתנאיו יסוכמו עם הארגון, על בסיס מסלול עמית הוראה ב למשך 10 שנים, בהיקף מוגדר מראש, עם אפשרות לסיום העסקה בתנאים שלהלן:

(1)   ירידה משמעותית באיכות ההוראה ו/או איכות הוראה נמוכה ובלבד שניתנה אזהרה לפני סיום העסקה ואפשרות וזמן מספיק לשיפור ההוראה;

(2)   בעיות משמעת חמורות בהתאם לתקנון המשמעת באוניברסיטה;

(3)   מעבר המועמד לדירוג אחר;

(4)   המועמד הגיע לגיל פרישת חובה כמשמעותו בחוק גיל פרישה, תשס"ד – 2004.

(5)   סגירת היחידה או התוכנית.

 

4.       קבוצות מיוחדות

א.      קבוצות מיוחדות כוללות את חברי הסגל האקדמי הזוטר העוסקים בהוראה בקורסים לתארים אקדמיים, והן: מורים לשפות בחוזים מיוחדים, מורי אומנות, מורים במסלול המקביל הזוטר ועמיתי הוראה שאינם עמיתי הוראה ב.

ב.      חבר סגל המשתייך לקבוצות המיוחדות, שהאוניברסיטה תבקש את העסקתו, יקבל כתב התחייבות לתקופה של שנתיים אם לימד במוסד ברציפות במהלך חמש השנים (כולל תקופת חל"ת) האחרונות שקדמו להוצאת כתב ההתחייבות ביחידה האקדמית בהיקף של 30% משרה ומעלה ובתנאי שחבר הסגל הנ"ל התחייב לבצע את עבודתו במוסד בהתאם לכתב ההתחייבות הנ"ל. הסתיימה תקופת השנתיים הנ"ל (להלן: "התקופה הראשונה") וביקשה היחידה האקדמית להמשיך להעסיקו, תעניק היחידה כתב התחייבות לתקופה של שנתיים עד ארבע שנים (להלן: "התחייבות לטווח ארוך") וכן הלאה, אם תבקש להאריך את העסקתו ובתנאי שחבר הסגל הנ"ל התחייב לבצע את עבודתו במוסד בהתאם לכתב ההתחייבות המוארך.

ג.        על אף האמור בתקופה הראשונה ו/או בהתחייבות לטווח ארוך, האוניברסיטה תוכל להפסיק מינוי של חבר סגל המשתייך לקבוצות המיוחדות גם במהלך תקופת כתב התחייבות רק בתנאים המוגדרים להלן:

(1)   ביטול הקורס בקוריקולום או אי קיומו;

(2)   אי פתיחת קורס בגין מספר נמוך ממספר סף של תלמידים בהתאם להחלטת כל מוסד (כל מוסד יעביר לארגון מעת לעת את מדיניות המוסד ביחס למינימום מספר התלמידים לתואר ראשון ושני);

(3)   הוחלט שחבר סגל אקדמי בכיר ילמד את הקורס לטווח של שנתיים לפחות;

(4)   ירידה משמעותית באיכות ההוראה ו/או איכות הוראה נמוכה ובלבד שניתנה אזהרה לפני סיום ההתחייבות ואפשרות וזמן מספיק לשיפור ההוראה;

(5)   בעיות משמעת חמורות בהתאם לתקנון המשמעת באוניברסיטה;

(6)   מעבר לדרוג אחר;

(7)   צמצום הנובע מאיחוד מופעים מרובים של קורס / תרגול (תינתן עדיפות לאי סיום המינוי לפי קריטריון וותק והתחייבות);

(8)   המועמד הגיע לגיל פרישת חובה כמשמעותו בחוק גיל פרישה, תשס"ד – 2004;

(9)   סגירת היחידה או התוכנית.

מובהר כי ככל שההפסקה מתייחסת רק למקצת מהיקף ההעסקה הכולל תימשך ההתחייבות לטווח ארוך ותחול לגבי יתרת ההעסקה.

במקרה שההפסקה הינה בשל סעיפים (4), (5) ו-(6) לעיל, יפקע כתב ההתחייבות.

במקרה של אי קיום קורס לפי סעיף (1), (2) ו-(7) לעיל, יעשה המוסד מאמץ לשבץ בקורס חליפי.

ד.      במקרה שעמית ההוראה המשתייך לקבוצות המיוחדות יחדל לעמוד בקריטריונים של "עמית הוראה" יפקע כתב ההתחייבות שניתן לו, והמוסד ימשיך להעסיקו במינוי מתאים אחר עד תום אותה שנת לימודים.

 

5.       מורים מן החוץ

א.      בנסיבות מיוחדות, הוועדה שהמוסד יקים לצורך זה, תדון בבקשתו של מורה מן החוץ, שהועסק לאורך שנים בהוראה בקורסים לתארים אקדמיים רגילים, להעסקה לטווח ארוך על פי כתב התחייבות.

 

6.       חל"ת

א.      המוסד יהיה רשאי, לפי שיקול דעתו, להיענות לבקשתו של חבר סגל אקדמי זוטר, שניתן לו כתב התחייבות לתקופה של שנתיים לפחות, לצאת לתקופת חל"ת של סמסטר אחד או שניים במהלך תקופת ההתחייבות.

 

 

 

7.       כללי

א.      כתב התחייבות או מינוי לפי מסמך זה יוצא בנפרד על-ידי כל יחידה אקדמית בה נעשית ההעסקה.

ב.      במקרים שבהם ייתן המוסד הודעה על ביטול קורס / קבוצה לתואר אקדמי, יחול האמור להלן:

(1)   ניתנה ההודעה במהלך התקופה, שתחילתה חודש לפני פתיחת הסמסטר (ולגבי סמסטר א התקופה שתחילתה 15.9) וסיומה חודש מפתיחת הסמסטר – ישולם פיצוי מיוחד בגובה של חודש משכורת בגין הקורס / קבוצה שבוטל/ה, נוסף על השכר שהגיע לו בעד התקופה שלאחר יום תחילת המינוי ועד ביטול הקורס / הקבוצה.

(2)   ניתנה ההודעה לאחר חודש מפתיחת הסמסטר – ישולם פיצוי מיוחד בגובה של חודשיים משכורת בגין הקורס שבוטל, נוסף על השכר שהגיע לו מיום תחילת המינוי ועד ביטול הקורס / הקבוצה.

ג.        על אף האמור לעיל במסמך זה:

(1)   לא תחול על המוסד חובה להעניק לחבר סגל כתב התחייבות, ככל שמדובר בהעסקתו בתוכניות שאינן תוכניות תקניות (תוכניות חוץ תקציביות, תוכניות בתקציבים סגורים ובתקציבים מותנים) וממילא גם לא יחולו ההוראות דלעיל בדבר הפסקתו של כתב התחייבות או פקיעתו.

(2)   בתוכניות שאינן תקניות, שבהן, כאמור, לא תחול חובה להעניק לחבר הסגל כתב התחייבות, יחולו ההוראות שלהלן:

(א)  במקרה של אי קיום קורס מסיבות של:  (1) ביטול הקורס בקוריקולום או אי קיומו; (2) אי פתיחת קורס בגין מספר נמוך ממספר סף של תלמידים בהתאם להחלטת כל מוסד ו-(3) צמצום הנובע מאיחוד מופעים מרובים של קורס / תרגול (לעניין זה תינתן עדיפות במסגרת הצמצום לאי סיום ההעסקה לפי קריטריון ותק) – תינתן עדיפות לשיבוץ בהוראה באותו קורס במועד מאוחר יותר.

(ב)   היה והמוסד יפסיק את העסקתו של חבר סגל בתוכניות שאינן תוכניות תקניות כנ"ל מסיבות של:  (1) ביטול הקורס בקוריקולום או אי קיומו; (2) אי פתיחת קורס בגין מספר נמוך ממספר סף של תלמידים בהתאם להחלטת כל מוסד; (3) הוחלט שחבר סגל אקדמי בכיר ילמד את הקורס לטוח של שנתיים לפחות ו-(4) צמצום הנובע מאיחוד מופעים מרובים של קורס / תרגול (לעניין זה תינתן עדיפות במסגרת הצמצום לאי ההעסקה לפי קריטריון ותק) – יעשה המוסד מאמץ לשבצו בקורס חליפי.

(ג)    יחד עם זאת ולמען הסר ספק, לעניין קביעת הזכאות לקבלת כתב התחייבות הנזכרת בסעיף 2א, 3ב ו-4ב – ולעניין זה בלבד (ולמען הסר ספק, ולא לעניין היקף ההעסקה לעניין הסעיפים הנ"ל) – תובא בחשבון העסקה בתוכניות שאינן תוכניות תקניות.

ד.      כל מוסד יקים ועדה משותפת שתדון במקרים מיוחדים ותעקוב אחרי יישומו של מסמך זה. בחודש אוקטובר 2013 יתקיים דיון בוועדה לבחינת אופן יישום הכללים הנ"ל והאם הושגה מטרת הביטחון התעסוקתי והקטנת אי הוודאות.

ה.      האמור לעיל אינו משנה את הכללים החלים על מי שמועסק שלא על פי האמור במסמך זה.

ו.        תוקפו של מסמך זה הינו מיום 17.3.2012 והפעולות לביצועו יחולו במועד זה. כתבי התחייבות לפי מסמך זה יוצאו לשנת הלימודים תשע"ג.

ז.       הוראות מסמך זה תקפות ולא ישונו עד 30.9.2015.

בברכה

פרופ' רבקה כרמי

יו"ר ור"ה

נשיאת אוניברסיטת בן גוריון בנגב

עודכן לאחרונה ב־15:22
, 25 במרץ 2025